İSTMOSEL (isthmocele) ya da NİŞ (niche) Ameliyatı
Sezaryen Ameliyatı Yerindeki Hasar
Sezaryen ameliyatı sırasında bebeği çıkarmak için rahme yapılan kesi yerindeki ayrılma ve meydana gelen hasara istmosel denir. Hastalar çoğu zaman belirti ya da bulgu vermez, tesadüfen ultrasonda saptanabilir; ancak belirti verir ise semptomlar arasında aralıklı anormal kanama, ağrı ve hatta çcocuk sahibi olamama görülebilir.
Bazen adet kanaması bittikten sonra başlayan kahverengi kanama ya da akıntı hastanın yaşam kalitesini ciddi bir şekilde bozar; bu sürekli kanama ya da akıntı nedeniyle vajen florası değişebilir ve kronik servikovajinal enfeksiyona neden olabilir.
İstmoselin dünya çapında yaygınlığı sezaryen doğum oranları ile paraleldir.
Hiçbir bulgu ya da belirti vermeyen hastalarda genellikle tedavi gerekmez; belirti vermesi durumunda hastanın şikayet ve beklentisine göre tedavi planlanmalı ve tedavi bireyselleştirilmelidir.
Teşhis için genelikle transvajinal ultrasonografi yeterlidir ve nadiren sonohisterografi gerekebilir.
İstmoselin cerrahi tedavisi semptomatik kadınlara önerilmelidir.
İstmosel nedeniyle rahmin alınmasını (histerektomi) asla önermiyoruz. Rahmi korumak ve muhtemelen bir gelecek planlayan asemptomatik kadınlar gebelik düşünüyor ise tedavi etmek gerekir.
Gebelik planlayan hastalar, hiçbir semptom vermeseler bile, tedavi edilmesi gerekir zira, bu hasarlı alana gebelik kesesi (daha doğrusu çocuğun eşi yani plasenta) yerleşir ise skar gebelik gelişme riski çok artar. Skar gebelik de plasenta yapışma anomalisine (diğer bir deyişle plasenta inkreata, plasenta perkreata, plasenta perkreata) ilerler ise tedavisi daha zor bir hal alır.
DİKKAT: İstmosel hasarının büyüklük ve derinliğine bağlı olmak koşuluyla, bir sonraki gebelik kesesi ve plasentanın bizzat kendisi istmosele yerleşir ise sezaryen skar gebeliği ve ilerleyen gebelik haftalarında ise plasenta perkreata kaçınılmaz olabilir.
Tedavi için laparoskopi en ideal yaklaşımdır; histeroskopi de yapılabilir. Seçenekler, hastanın şikayetine ve beklentisine göre ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı ve tartışılmalıdır.